RSS

 Alkimista tábor a Vegyészeti Múzeum és a múzeumot támogató alapítvány szervezésében

A Vegyészeti Múzeum 2001 óta „Alkimista tábor” címmel nyári diáktábort szervez. A tábor célja a kémia népszerűsítése a tanulóifjúság körében. Ezzel  is igyekszik  elősegíteni a vegyipar és társadalom kapcsolatának javítását. Az „Alkimista tábor” résztvevői az ország egész területéről érkező általános iskolás és középiskolás diákok, akik tanári irányítás mellett vesznek részt a múzeumban és más helyszíneken tartott foglalkozásokon. Várpalota, Székesfehérvár,Veszprém, Budapest, Debrecen Dorog, Tokod, Pécs, Szeged városok, valamint a közelebbi és távolabbi kisebb települések iskoláiból évente általában 15-20 táborozót fogadott a múzeum.

A résztvevők megismerkednek a múzeum gyűjteményeivel, a műszaki tárgyrestaurálás fogásaival, a szakkönyvtárral, a számítógép és a kémia kapcsolatával.

Az elmúlt évek történéseinek minden részletére nem térhetünk ki, csupán azokat az eseményeket idézzük fel, amelyek mind a táborozó tanulók, mind a szervezők számára maradandó élményt jelentettek.

Érdekes előadásokat hallgathattunk meg neves előadóktól:  Dr. Papp Sándor egyetemi tanár „Kémia felkeléstől lefekvésig”, Dr. Szigeti Tamás laboratóriumvezető „Géntechnológiával módosított élelmiszerek” címmel tartott több előadást. A géntechnológiai előadásra minden évben sor került, ehhez csatlakozott az utóbbi két évben 

2001-ben  pillanthattunk be először a Veszprémi Egyetemen (Pannon Egyetem) folyó oktatási és kutatási munkába.  A Vegyipari Műveletek Tanszéket több éven át felkerestük , az itteni látogatásokat az Ásványolaj  és Széntechnológiai Tanszék megismerése követte, majd a Föld és Környezettudomány Tanszéken és az Általános és Szervetlen Kémiai Tanszéken tettünk több alkalommal látogatást. Mindenütt érdekes és tanulságos kísérleteket láthattunk, amelyek nemcsak kiegészítették az iskolában tanultakat, hanem a kémia szépségeit is a diákok elé tárták.

2004-től kezdődően az „Alkimista tábor” résztvevői minden évben ellátogatnak a Richter Gedeon Nyrt. dorogi fióktelepére, ahol a vendéglátók változatos programot szerveznek számukra, többek között a tanüzemben és a vállalati laboratóriumokban. 

Tanulmányai mellett minden fiatalnak szüksége van azokra a tapasztalatokra, amelyeket a valódi ipari termelés megfigyelésével, a fizikai munka és az azt nagyrészt felváltó korszerű folyamatirányítás tanulmányozásával szerezhet. Ez későbbi pályaválasztását, felnőtt életének alakulását is befolyásolhatja. Ezért a tábor kiemelt programja ipari, vegyipari üzemek meglátogatása. A dorogi telep mellett mindig sor kerül a pétfürdői Nitrogénművek Zrt., valamint a Huntsman  Co. meglátogatására. Az üzemi berendezések, a laboratóriumi felszerelések megismerése, a technológiákkal való barátkozás olyan maradandó élményt nyújthat, amelynek a hatása később is jelentkezhet. Az említett üzemeken kívül a láthattuk még az Inotai Alumíniumkohót (2006-ban leállították), a várpalotai kenyérgyárat, a herendi Porcelánmanufaktúrát, a párkányi papírgyárat, megismertük néhány, a bűnügyi nyomrögzítéshez használatos vegyi termék előállításának, felhasználásának módját. 

Minden évben jutott idő a kémia és a bor, a kémia és a csokoládé kapcsolatának, de a kémia és a képzőművészet, a kémia és  zene kapcsolatának megtárgyalására is. A múzeumban végzett kísérleteket helyszíni terepgyakorlatok, vízminőség ellenőrzések, valamint a várpalotai miocén-kori, európai hírű védett homokbánya, az un. „Szabó-féle” homokbánya megtekintése egészítette ki.

A résztvevők először várpalotai iskolai kollégiumban, később pedig Balatonfűzfőn a Veronika panzióban kaptak elhelyezést. Az utóbbi szálláshelyre többek között azért esett a választásunk, hogy a programok mellett megmaradó kevés szabadidőben legyen lehetőség strandolásra is. Esténként „alkimista focibajnokságot” tartottak, a zárónapon pedig „alkimista vetélkedőn” mérték fel új ismereteiket. A Huntsman cégnél tett látogatásokat minden alkalommal a vállalat sporttelepén tartott tekebajnokság egészítette ki.

A program létjogosultságát és sikerét mutatja, hogy a táborra minden évben igény van, így ebben az évben már tizennegyedik alkalommal rendezhettük meg. A szervezők külön örömére minden évben van visszatérő résztvevőnk, sokat közülük  több alkalommal is fogadhattunk. Eddigi „rekorderünk” ötször volt a tábor lakója.  

A tábort folyamatosan támogatják:  Richter Gedeon Nyrt., TEVA Magyarország Zrt., Nitrogénművek  Zrt., Huntsman Co., Várpalota Önkormányzata, Pannon Egyetem és az Országos Műszaki Múzeum Vegyészeti Múzeumát Támogató Alapítvány.

A tábor programja az „Aktuális” menüpontban olvasható. Időpontja: június vége-július eleje között.

Jelentkezés a Vegyészeti Múzeum e-mail címén

07.01.Tábor Dorog 01.
Detail Download
alkimista2005 001
Detail Download
alkimista2005 016
Detail Download
Alkimista2006 019
Detail Download
Dorog 021
Detail Download
Dorogi tanlabor
Detail Download
könyvborító készítés
Detail Download
Pannon_Egyetemen
Detail Download
 
 
Powered by Phoca Gallery